Veilig Wonen

Wat te doen na inbraak?
Naast emotionele schade levert een inbraak zeer vaak ook materiële schade op. Om deze schade eventueel vergoed te kunnen krijgen (via uw inboedelverzekering), moet u aangifte doen bij de politie. Dit kunt u telefonisch doen via (0900) 8844, maar ook via internet . Voor de afhandeling richting onze verzekering hebben wij de aangifte of een kopie hiervan nodig. Vraag hier dus naar.

Als er sprake is van schade aan de woning waardoor de woning niet meer afsluitbaar is, neem dan direct contact op met De Leeuw van Putten onder telefoonnummer (0181) 601 330, ook buiten kantooruren. Wij zorgen er dan voor dat er (tijdelijke) voorzieningen worden getroffen om in ieder geval de woning af te kunnen sluiten.
Glasschade meldt u rechtstreeks bij de Firma Hoogvliet (0181) 615 454.

Inboedelverzekering
Een onmisbare verzekering is de inboedelverzekering. Met de inboedel bedoelen wij al uw roerende goederen. Let wel: geleende spullen of uw auto vallen daar niet onder. Er zijn verschillende inboedelverzekeringen. U kunt kiezen voor dekking van schade door brand, ontploffing, bliksem, beroving, diefstal na inbraak en het gebruik van onrechtmatige sleutels, maar soms ook voor zaken, zoals schade door storm, regen, sneeuw en leidingbreuk.
Ook is er mogelijkheid tot dekking (tot een maximum bedrag) voor het verlies van geld en schade aan de tuin. Moet u na brandschade elders worden ondergebracht of moet uw inboedel worden opgeslagen, dan krijgt u mogelijk de kosten via de verzekering vergoed.

Het is van belang dat u de waarde van uw inboedel goed vaststelt. Veel mensen zijn onderverzekerd. Meestal omdat ze vergeten dat in de loop der jaren de waarde van de inboedel stijgt. Informeer hiernaar bij uw verzekeringsagent.

U woont in een huis van De Leeuw van Putten. De corporatie heeft voor uw huis een zogenaamde cascoverzekering, ook wel opstalverzekering genoemd, afgesloten. Met ‘casco’ wordt het lege huis bedoeld, dus zoals het er uit zag voor dat u er in trok. Als er met dat casco iets gebeurt, is het risico voor De Leeuw van Putten (behalve wanneer de bewoner ‘grove schuld’ of ‘ernstige nalatigheid’ kan worden verweten).

Glasfonds
Gaat er per ongeluk een ruit kapot dan bent u hiervoor via het glasfonds van De Leeuw van Putten verzekerd. U neemt dan telefonisch contact op met de firma Hoogvliet, telefoon (0181) 615 454 (zie melding reparatieverzoeken). Zij plaatsen zo snel mogelijk een vervangende (nood) ruit. Bedenk dat isolerende beglazing (dubbel glas) op maat besteld moet worden. Hierop zit dus altijd een levertijd. Rechtstreekse opdrachten aan andere glaszetters vergoeden wij niet. Dus ook na inbraak belt u nadat u contact hebt gehad met de storingsdienst van De Leeuw van Putten (0181) 601 330 met de firma Hoogvliet als uw woning door glasschade niet afgesloten kan worden.

Inbraakpreventie
Ieder jaar wordt er, landelijk gezien, in meer dan tienduizend woningen ingebroken. De inbraak gebeurt vaak omdat het de inbrekers wel erg gemakkelijk wordt gemaakt. Een touwtje uit de brievenbus of een sleutel onder de deurmat lijkt misschien gemakkelijk, maar uw woning wordt er niet bepaald veiliger door.

Hier volgen een aantal tips waarmee u uw woning beter kunt beschermen tegen ongewenst bezoek:

 1. Zorg voor een goede buitenverlichting die inbrekers niet gemakkelijk kapot kunnen maken of uit kunnen schakelen, ook op het achterpad bij uw woning. Inbrekers hebben een hekel aan goede verlichting. Er is een mogelijkheid om gratis achterpadverlichting aan te vragen. Lees hiervoor de folder Achterpadverlichting .
 2. Ramen en deuren moeten goed zichtbaar zijn, dus niet achter struiken en planten.
 3. Zorg voor een goed slot op de buitendeur. Een goedgekeurd slot is te herkennen aan het keurmerk van één, twee of drie sterren onder de klink. Hoe beter het slot, des te meer sterren.
 4. Beveilig een klapraam door een metalen stang horizontaal in het kozijn te monteren.
 5. Beveilig een raam wat geopend kan worden zo nodig met een slot of een minialarm.
 6. Bevestig dievenklauwen aan de scharnierzijde van de deur.
 7. Schuifpuien kunt u beveiligen door een stok neer te leggen in de rail waar de deur in schuift.
 8. Gebruik voor buitendeuren inbraakwerende scharnieren of paumelles. Bij inbraakwerende scharnieren is een uitstekende lip aangebracht en paumelles zijn scharnieren die geen losse pen hebben. Hierdoor kan de deur niet vanaf de buitenkant uit de sponning getild worden.
 9. Doe de deur op slot, de ramen dicht en eventueel een lichtje en de radio aan als u weg gaat of als u gaat slapen. Denk hierbij ook aan de bovenverdieping.
 10. Merk en registreer waardevolle spullen met postcode, huisnummer en eventueel de toevoeging ‘NL’. Soms zijn foto’s op video-opnamen van waardevolle voorwerpen ook nuttig. (bijvoorbeeld voor sieraden)
 11. Zorg extra goed voor waardevolle spullen. Zet ze uit het zicht voor inbrekers en berg kleine zaken op in een kluis. Uw verzekeraar weet wat voor kluis u in uw geval nodig heeft.
 12. Sommige inbrekers gebruiken de telefoon om uit te vinden of u thuis bent. Heeft u pas een ‘zwijgend’ telefoontje gehad, leg dan de hoorn naast het toestel als u weg gaat.
 13. Zorg dat uw woning er van buiten ‘bewoond’ uitziet als u voor langere tijd weggaat. Laat zoveel mogelijk licht in de woning branden door middel van een tijdsschakelaar of laat de radio aan. Zorg dat de post regelmatig van de deurmat wordt gehaald. Laat planten in de vensterbank staan en informeer uw buren over uw vertrek.
 14. Verdeel waardevolle spullen over verschillende plekken in het huis. De inbreker heeft zo meer tijd nodig om ze te vinden.

Hier nog een aantal dingen, die u zeker niet moet doen:

 1. Leg geen sleutel onder de deurmat, de container of een omgekeerde bloempot.
 2. Leg geen ladder of ander klimmateriaal voor het grijpen. Breng geen latwerken of pergola’s aan waarlangs een inbreker omhoog kan klimmen.
 3. Plak nooit een briefje op de deur met ‘ben even weg’ en gebruik uw antwoordapparaat niet om uw vrienden en kennissen te laten weten dat u op vakantie bent.
 4. Helemaal voorkomen kunt u een inbraak nooit. Maar u kunt wel van alles doen om het risico van ongewenst bezoek te verminderen. Voor meer informatie over inbraakpreventie en de veiligheid van uw woning kunt u de site van Politiekeurmerk Veilig Wonen® bezoeken.
 5. Bent u met vakantie, geef dit dan door aan de politie; zij houden de woning dan extra in de gaten voor u.

Brandpreventie 
We staan er niet altijd bij stil, maar in elke woning kan een keer brand ontstaan. Als je nooit een brand hebt meegemaakt, is het moeilijk om je er een goede voorstelling van te maken. Dat een beginnend brandje zich binnen vijf minuten kan uitbreiden tot een grote uitslaande brand, is voor veel mensen onvoorstelbaar. Mensen die zelf brand hebben meegemaakt, zijn verrast door de snelheid waarmee brand zich verspreidt en de extreem hoge temperaturen die in een zeer korte tijd worden bereikt. Maar vooral door de alles verduisterende en zeer giftige rook, die de vertrouwde omgeving doet veranderen in een volstrekt onherkenbare omgeving. Dit alles gaat nog eens gepaard met de paniek om weg te komen en de wil om te redden wat er te redden valt.

Onderzoek naar woningbranden laat zien dat de meeste branden zijn veroorzaakt door bewoners zelf. Onachtzaamheid en onvoorzichtigheid met vuur bij het branden van kaarsen, bij het koken en tijdens klussen thuis, nonchalante rookgewoonten, kinderen die met vuur spelen en de televisie lang op stand-by stand houden zijn de meest voorkomende oorzaken. Slecht onderhoud en verkeerde installaties veroorzaken branden in schoorstenen, kortsluiting en branden door oververhitting van apparaten en toestellen.

Wat te doen?
De meeste branden waarbij dodelijke slachtoffers te betreuren zijn, vinden plaats wanneer mensen slapen. De gifgassen zorgen ervoor dat de mensen steeds dieper slapen en uiteindelijk verstikken zonder wakker te worden.
De beste manier om u en uw gezin te waarschuwen voor brand is een rookmelder. Een kleine investering kan mensenlevens redden. Op de installatie van rookmelders moet u niet bezuinigen.

Zorg ervoor dat er in elke slaapkamer een rookmelder wordt geïnstalleerd. Daarnaast moet er op de gang naar de slaapkamers toe een melder bevestigd te worden. Bij voorkeur eentje met een ontsnappingslicht. Zodat u iets ziet. Ook is het raadzaam om een rookmelder in het trapportaal te plaatsen en eentje in de keuken.
Controleer elke maand de werking van alle rookmelders en vervang elk jaar de batterijen door nieuwe exemplaren. Zorg er bovendien voor dat de rookmelders minimaal één keer per jaar worden gereinigd.

Rookmelders zorgen ervoor dat u tijdig gewaarschuwd wordt bij brand. Maar dan is het zaak om de woning zo snel mogelijk te verlaten. Breng voor uzelf de mogelijke ontsnappingsroutes in kaart. Voor uitgebreide informatie over brandpreventie en brandveiligheid kunt u terecht op de website van de Stichting Consument en Veiligheid.

Voorzieningen in seniorenwoningen 
Huurders moeten lang veilig en zelfstandig kunnen blijven wonen. Daarom brengen wij op verzoek specifieke voorzieningen aan in de seniorenwoningen. Het betreft de volgende voorzieningen:

- Verhoogde toiletpotten.
- Thermostatische mengkranen en éénhendelkranen.
- Voorzieningen voor het stallen van scootmobielen.

Klik hier voor meer informatie over veilig wonen.

 

Ons kantoor is dicht voor inloop. We werken op afspraak.
Reparatieverzoeken: (0181) 601 330
Algemeen: (0181) 601 333