Woonlasten Wijzer

De Woonlasten Wijzer is ontwikkeld door Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Het Nibud is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over geldzaken van huishoudens. In de Woonlasten Wijzer is rekening gehouden met de gemeentelijke lasten.

Wat kunt u met de Woonlasten Wijzer?
Met de Woonlasten Wijzer kunt u snel nagaan (in ongeveer 2 minuten) of de huur van de woning die u op het oog heeft in uw budget past. Kunt u de huur straks gemakkelijk betalen, is het nodig om te bezuinigen op andere uitgaven, of kunt u beter kiezen voor een andere woning? De Woonlasten Wijzer helpt u bij het maken van een bewuste, verantwoorde keus.

Hoe werkt het?
Tijdens het doorlopen van de zeven vragen van de Woonlasten Wijzer vult u gegevens in over de woning, uw huishoudsituatie en uw huishoudinkomsten. De Woonlasten Wijzer geeft vervolgens aan of de nieuwe huur makkelijk of maar net in uw budget past. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor de Woonlasten Wijzer. Ze worden niet opgeslagen.

Voor u begint
Het is handig om van te voren onderstaande gegevens op te zoeken.

Subsidiabele huur
Zoek op wat de subsidiabele huur is van de woning waar u naartoe wilt verhuizen. U vindt de subsidiabele huur in de advertentie op onze website. Ook kunt u kijken in de advertentie op de site van Woonnet Rijnmond. Klik op ‘Alle kenmerken’. Onderaan de pagina staat dan het bedrag van de Huur voor huurtoeslag (= de subsidiabele huur). 

Energielabel
Zoek het energielabel van de woning op. Dit vindt u in de advertentie op onze website. Ook kunt u kijken in de advertentie op de site van Woonnet Rijnmond.

Inkomen
Ga na wat het inkomen is van alle leden van uw huishouden. Dus ook het inkomen van uw partner, kinderen ouder dan 18 jaar en eventuele andere huisgenoten die meeverhuizen. Het inkomen kunt u op twee manieren vinden. Kies wat u het makkelijkst vindt.

- Het gezamenlijke verzamelinkomen (jaarbedrag): dat vindt u op de IB 60 formulieren of op de laatste belastingaangiftes van u en uw huisgenoten. Tel deze inkomens bij elkaar op. Rond deze bedragen af op hele euro’s.

- Het gezamenlijke netto maandinkomen. Tel hiervoor de netto bedragen van de loonstroken van u en van uw huisgenoten van boven de 18 jaar op. Rond deze bedragen af op hele euro’s.

 

Start de Woonlasten Wijzer

Ons kantoor is dicht voor inloop. We werken op afspraak.
Reparatieverzoeken: (0181) 601 330
Algemeen: (0181) 601 333